Frita ile İlgili Soru ve Cevaplar

Frita katı yağ değildir; çünkü herhangi bir katılaştırma işleminden geçmemektedir. Frita’da kullanılan palm yağı türevi, hurmanın meyvesinden elde edilen daha likit kısmıdır. Erimesi (sıvı hale geçmesi) genel olarak

21 - 22ºC’lerde gerçekleşir ve maksimum 28ºC’yi bulabilir. Bu yüzden Frita, kış aylarında ve soğuk ortamlarda katı formdadır.

Frita’yla yemek yapabilir miyim?

Frita, kızartmalık yağ amacıyla üretildiği için yemek yapımında beklenilen lezzeti karşılamayabilir. Fakat Frita, özellikle sıcak servis edilen alaturka yemeklerdeki sebze ve köftelerin derin yağda yapılan ön kızartmalarında kullanılabilir.

Frita’nın serin ortamlarda katı halde oluşu pişirilen ürünleri nasıl etkiler?

Frita esasen derin yağ tekniğine uyumlu ve sıcak uygulamalarda tavsiye edilen bir yağdır. Temelini hurma yağının oluşturması ve bu yağın katılaşmaya başlama sıcaklığının da 28ºC’nin altı olması nedeniyle, oda sıcaklığında veya soğuk servis edilen yiyeceklerin üzerinde ince ve mat bir tabaka oluşabilir.

FRİTA PERFORMANS VE ÖZELLİKLERİ

Frita Ürünün performansı 7 kızartma sonrasındaki performans testi verileri:

1- Aynı koşul ve miktarlardaki Frita ve ayçicek yağı, performans testinden geçirildiğinde, aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir:

A- Yanma oranı:

Ayçiçek yağı %27

Frita %12*

B- Yağ eksilmesi:

Ayçiçek yağı 1,5 litre

Frita ½ litre

C- Diğer olumsuz etkiler:

Ayçiçek yağı, Frita’ya kıyasla aynı koşullarda çabucak dumanlanır, kararır, köpüklenmeye başlar, koku yapar ve tortulanır. *Frita’nın içinde yanmayı geciktiren herhangi bir kimyasal yoktur. Frita’nın daha geç yanmasının sebebi kullanılan bitkisel yağın özelliğidir. 2- Frita, arka arkaya birçok kez kullanılmasına rağmen lezzetini korur ve rengi bozulmaz. 3- Frita, yağdan tasarruf sağlar. Çünkü genellikle kızartma yağları, kızartma sıcaklığı olan 180 - 190°C’de ısıtıldıklarında içerdikleri doymamış yağ asitleri nedeniyle bozulmaya açıktır. Frita, kızartma için özel olarak üretildiğinden, kızartma ömrü ayçiçeği, zeytinyağı, mısırözü yağlarına göre -kızartma ortamına bağlı olarak- 2 katına çıkabilir.

Derin yağ tekniğinde Frita’nın sağladığı avantajlar:

1- Frita, kızartmaya özel üretildiği için yanma ısısı diğer yağlara nazaran yüksektir.

2- Frita, yüksek ısıya dayanıklı bir yağdır ve yüksek ısının bozucu etkilerinden daha az etkilenir. Bundan dolayı;

A- Aynı yağla yanmadan ve kararmadan daha fazla miktarda kızartma yapılmasına yardımcı olur,

B- Diğer yağlarda kızartma sonunda oluşan kötü koku ve renk değişimi yaşanmaz,

C- Yiyecekler tarafından daha az emilir. Kızartılan yiyecekler daha çabuk kızarır, altın sarısı renk alır ve deformasyona uğramaz.

  • Tereyağı ve ayranı alınmış tereyağı 150-180ºC
  • Zeytinyağı 215ºC
  • Ayçiçek yağı 230ºC
  • Mısırözü yağı 230ºC
  • Frita 242ºC