Ustalardan Pastacılıkta Hijyenin Önemi

Günümüzde, gıda üretiminde ve bazı TV programlarında ustalar zaman zaman eldiven ve şapka kullanırken bazen de hiç birşey kullanmadan karşımıza çıkarlar, bu durum çoğumuz için kafa karıştırıcıdır. 

Ülkemizde gıda tüzüğünde, gıda maddesi üreticilerinin eldiven, özel kıyafet, bone, ayakkabı giymelerinin mecburi olduğunu vurgulayan maddeler bulunuyor. Eldiven kullanma mecburiyeti özellikle tırnak kirliliği sorununu ortadan kaldırmak içindir. Bu nedenle, üretim ve satış alanında bilinçli olarak eldiven kullanmanın büyük faydaları vardır. 

Günümüzde hijyen bilgilerine ulaşmak kolaylaşmış olup, bu konuda bir çok doktor ve uzman kişilerin yayınlarını internet, tv, basın veya dergilerden takip etmek bile eğitimin bir parçası olmaktadır. 

Tabii ki hijyen yalnız el yıkamak veya eldiven kullanmak ile bitmiyor, ürün ile direk temasta bulunanların maske kullanması, ayrıca kıyafetlerin, kullanılan alet ve  kapların sterile edilmiş olması gerekir. Bu uygulamalara dikkat eden bir pastacı, krema veya şanti ile çalıştığında, ürettiği üründe geç ekşime olacaktır. Ayrıca yaz aylarında bu konulara daha da dikkat etmek gerekir.

Pastacılıkta en büyük tehlikenin ürün ekşimesi ve zehirlenmeler olduğu unutulmamalıdır. Küçük pastanelerde de küçük boy bulaşık makinası kullanmak artık lüks olmadığı gibi, işletmenin uygunluğuna göre çamaşır makinesi bulundurmak hijyenin devamıdır. Kullanan kişiler bu uygulamanın ne kadar kolay ve faydalı olduğunu ancak kullanınca farkediyor. Diğer önemli konu ise, hammaddeleri sakladığınız saklama kaplarının uygun olması ve eski ürünle yeni ürünün karışmamasıdır. Bu konu kullanılan yumurta, yağ ve diğer ürünler (özellikle limonata makinesi) için de geçerlidir. Çalışma ortamında sinek veya haşarat olmaması için de gerekli önlemleri almak çok önemli, mutfaktan satış bölümüne kadar hijyen kurallarına uymak emeğinizin karşılığını boşa çıkartmamak içindir. 

Özellikle küçük işletmelerde ürün satışından sorumlu olan kişinin kasada para alışverişi yapması hijyen dışı uygulamaları akla getirir, mecburiyet durumlarında mutlaka maşa ve eldiven kullanılmalıdır. Satışa sunulmak için teşhir edilen ürünlerin buzdolaplarındaki soğukluk ayarları devamlı kontrol edilmeli, tezgahta satışa sunulan önceki üretimlerle yenileri karıştırılmamalıdır.

Yazımızda başlıca hijyen maddelerine yer verdil, aslında hijyen konusunda sayfalar yazılabilir ve hijyen konusu üzerinde sayfalar yazılabilir ve hijyen müşteri kapasitenizi büyük ölçüde etkileyebilecek bir konudur. Sektörümüzde önem taşıyan konular hakkında her zaman sizi bilgilendirmeye devam edeceğiz.