Unipro'dan Kızartma Tavsiyeleri

FRİTA TEMEL UYGULAMA VE PÜF NOKTALARI

Frita’yı yavaş yavaş ısıtarak yağın kızartmadaki performansını ve ömrünü arttırabilirsiniz. Bunun için;

  • Frita’yı fritöz veya kızartma tenceresinde düşük ısıda ısıtarak tamamen berrak hale geçirin.
  • Sonra ısıyı kullanacağınız kızartma sıcaklığına yükseltin ve yağı kızdırın.
  • Doğru yiyecek yağ oranını gözeterek yiyeceklerinizi yağa yerleştirin ve altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın.
  • Süzdürerek yağdan alıp servise hazırlayın.
  • Kızartma işlemine devam etmeyecekseniz ısı kaynağını kapatın veya minimum sıcaklığa düşürün.

DERİN YAĞDA KIZARTMA TEKNİĞİNDE PÜF NOKTALARI

  • İyi bir kızartmanın ilk sırrı yiyeceğe özen göstermekte saklıdır. Kızartılacak yiyeceklerin kesimleri, boyutları,kızartma sepetine yerleştirilmeleri ve önceden baharatlandırılmamaları gibi hususlar da kızartmanın niteliklerini belirler.
  • İkinci en önemli nokta yağın seçimidir. Yağın duman ve keskin bir koku çıkarmaya başladığı nokta 200ºC’nin, yanma noktasıise 237º C’nin altında olmamalıdır. Aksi takdirde yağın rengi ve tadı bozulmaya başlar ve bu kötü özellikler yiyeceğe de geçer.
  • Kızartma yağının sıcaklığı, kızartma sonucunu direkt olarak etkileyen önemli bir unsurdur. Genel olarak kızartma sıcaklığı 175 ºC - 195 ºC arasındadır. Belirtilen sıcaklıklardan daha düşük sıcaklıklar yiyeceklerin yağ çekmesine, daha yüksek sıcaklıklarise yiyeceklerin yanmasına sebep olabilir.
  • Yağın sıcaklığını koruyabilmek ve içine atılan soğuk yiyeceklerle yağın ısısını fazla düşürmemek için fritöze bir seferde çok fazla yiyecek doldurulmamalıdır. Kullanılması gereken uygun yiyecek - yağ oranı 1/10’dur. (1 lt yağa 100 g yiyecek)
  • Fritöze yeni parti kızartılacak yiyecek ilave edilmeden önce yağın tekrar uygun sıcaklığa gelmesi beklenmelidir.